SD vs CF

  Posted in Uncategorized on

  by swan

  ,

Від біди повивчав я тут ціни на карточки памяті, пару спостережень.
Так виглядає, що монополії CompactFlash серед швидких карт потрохи надходить кінець. А ще років два тому все було зовсім інакше.

Далі я буду говорити про швидкості, маючи на увазі швидкість НА ЗАПИС, бо більшість виробників з цим мухлюють, вказуючи швидкісний клас на зчитування (тобто картка може бути маркована 600х, і на читання давати свої 80-100МБ/с, а от на запис цілком може мати 20-30). Особливо цим зловживають на SD-картках, які завше були повільніші, ніж CF. Тому доводиться рити інтернет на предмет реальних замірів.

Для наглядного прикладу, беремо по дорослому – об”єм 64ГБ, категорії 90МБ/с на запис (ціни B&H):
SDXC UHS-1 “крутий” Sandisk extreme pro – $128 (я звісно не вірю, що він дасть 90, бо то майже теор.межа UHS-I, нехай 70-80)
CF “дешевий” Transcend 600x – $180, аналогічний сан – взагалі космічні $285(!!!)

У нижчих швидкісних класах різниця в ціні на однакових (+-) по швидкостях SD/CF майже невідчутна або невелика, особливо на об’ємах 32ГБ, на 64ГБ – CF стають дорожчими, але переважно і з кращими ТТХ.

На відміну від CF, швидких SD (вище 50МБ/с) не так і багато, хоча в категорії 30-40МБ/с (мій вибір) достатньо, при цінах $50-60 за 64ГБ, що не може не тішити. Тобто хто не стріляє спорт чи природу серіями в рав+джпег – цілком достатньо навіть і ще нижчого, на рівні 20МБ/с (і відповідно ще дешевшого) класу.

Так що беру свої слова назад, кому казав шо SD слот в камері – додупи 🙂 Тепер він є і у мене 🙂